even geduld...

Bedtime Magazine

Een magazine van ons, voor jou. Met het Bedtime magazine proberen we jou tips te geven, truckjes te leren, en bovendien te inspireren om het allerbeste van jouw nachtrust te maken!

Alternatieven voor airco

Airconditioning: je kan er bijna niet meer aan ontsnappen. Je moet al fel zoeken om een auto zonder airco te vinden. In het vliegtuig is airco evident, net als in de meeste hotelkamers. Waarom zou je ook onnodig blijven puffen in de hitte, wanneer je met een airco in een handomdraai kan vertoeven in een aangename temperatuur? Meer zelfs: airco is goed voor je productiviteit. Want vanaf 26°C functioneer je minder goed. 

Ook je nachtrust is er bij hoge temperaturen aan voor de moeite. Slapen in de hitte is namelijk niet voor iedereen weggelegd. 

Toch zijn er naast de voordelen ook wel heel wat nadelen verbonden aan airco. 

Nadelen van airco

  • Geraak jij soms ook ondanks het prachtige weer verkouden? Daar kan de airco voor iets tussen zitten. Airco’s worden vaak te koud gezet. Het temperatuurverschil tussen een airconditioned binnenruimte en buiten is te groot, waardoor je vatbaarder bent voor een infectie.
  • Airco zorgt niet enkel voor koude lucht, maar ook voor droge lucht. Het onttrekt vocht uit de lucht. Je huid en je ogen ondervinden er last van. Maar ook je slijmvliezen drogen uit. Je afweersysteem daalt en bacteriën kunnen sneller binnendringen. 
  • Wist je trouwens dat een aircomachine een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels kan zijn? Ze nestelen zich in vochtige plekjes en worden (samen met onaangename geurtjes) mee de lucht in geblazen. Bovendien is zo een grote en logge machine geen lust voor het oog. Wil je een designmodel, dan moet je er flink wat geld in investeren.

Overweeg je toch om airco aan te schaffen voor je slaapkamer? We raden je aan om eerst enkele alternatieven te testen. Al is het maar om ecologische redenen! 

Alternatieven voor airco

  • Ventilator: Waarom niet gemakkelijk beginnen met een ventilator? Het verplaatst enkel lucht, maar het briesje zorgt voor afkoelingBij temperaturen boven 30 graden is het aan te raden een schaal met ijs voor de ventilator te plaatsen. Wanneer het ijs verdampt, blaast de ventilator de koude lucht jouw richting uit. 
  • Zet ’s nachts de ramen open: ’s Nachts koelt het vaak af. Het moment om de ramen open te zetten en zuurstof binnen te laten. Sluit ‘s ochtends tijdig de ramen en gebruik zonnewering om de zon (en de warmte) buiten te houden.  
  • Isoleren: Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat de warmte buiten blijft. Vergeet niet overdag je ramen dicht te houden.
  • Zet apparaten en lampen uit: Lampen en elektrische apparaten zoals computers zorgen voor veel warmte. Schakel ze daarom uit.

Ook textiel doet er toe. Je gelooft het misschien niet, maar draag een pyjama tijdens warme nachten! Een nachtkleed uit natuurlijke stoffen kan je lichaam immers helpen afkoelen. Dat geldt uiteraard ook voor je bedlinnen. Lakens van synthetisch materiaal, zoals polyester, zorgen ervoor dat je het sneller warm krijgt. Ze houden de warmte vast, waardoor het extra heet wordt onder je lakens. Kies ook hier voor natuurlijke materialen. Katoen is luchtig, waardoor je 's nachts minder zult zweten. Ook zijden lakens zijn een waardig alternatief. 

Bij Bedtime vind je geen synthetisch textiel, wel een heel assortiment aan hoeslakens, dekbedovertrekken… gemaakt met natuurlijke materialen. Een Clima matrasbeschermer gemaakt van TENCEL TM  zorgt ervoor dat je bed droog en koel aanvoelt. De soepele TENCEL TM lyocell vezel absorbeert vocht beter dan de katoenvezel. Zo wordt de warmteregulatie van ons lichaam ondersteund. 

Ontdek ons aanbod in een van onze winkels en vraag onze medewerkers om advies. En wie weet, is die airco dan helemaal niet meer nodig!