even geduld...

Bedtime Magazine

Een magazine van ons, voor jou. Met het Bedtime magazine proberen we jou tips te geven, truckjes te leren, en bovendien te inspireren om het allerbeste van jouw nachtrust te maken!

Wat is voor jou het juiste hoofdkussen?

wat-is-voor-jou-het-juiste-hoofdkussen

Het belang van het hoofdkussen merk je doorgaans wanneer het je stoort en uit je slaap houdt. Hier alvast enkele tips in je zoektocht naar het hoofdkussen dat bij jou past. Je hoofdkussen en je matras vormen een essentiële tandem die je laat genieten van een verkwikkende nachtrust.

Laat je leiden door ratio en gevoel

Bij het kiezen van een hoofdkussen kan je je laten leiden door zowel ratio als gevoel. De meer rationele inzichten over ergonomie geven je inzicht in de hoogte en de vorm van het hoofdkussen. Deze elementen hangen samen met je lichaamsbouw, slaaphouding en de matras waarop je slaapt.

Maar meer dan ooit is de keuze van een hoofdkussen iets heel persoonlijk. Voel je meer voor een kussen met een vastere vorm of eentje met een losse vulling? Ook de materialen die verwerkt werden in het kussen bepalen mee je slaapbeleving en het onderhoud van je kussen.

De ergonomie van jouw slaaphouding

Vanuit ergonomisch standpunt wordt gekeken naar je lichaamsbouw en je favoriete slaaphouding. Slaap je doorgaans op je rug of op je zij? Heb je smallere of bredere schouders? De ondersteuning die je kussen moet bieden voor je hoofd hangt ook af van de matras waarop je slaapt.

Voor een zijslaper kijken we eerst hoe diep de schouder in de matras zakt om daarna de hoogte van het kussen te bepalen. Op deze manier voelen zowel de schouder als het hoofd zich optimaal ondersteund. Buikslapers kiezen best voor een dunner hoofdkussen.

Een kussen met gevormde of losse vulling?

Ergonomische hoofdkussens zijn gevormde kussens in natuurlatex, koudschuim of traagschuim. Deze kussens worden geschuimd in een mal welke de vorm en de bijhorende ondersteuning bepaalt.

Deze kussens zijn populair en zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Je kiest de hoogte die de halswervels optimaal ondersteunt en die bij jou en je slaapsituatie past. Je vindt rechthoekige ergonomische kussens maar ook varianten met een golfvorm voor meer steun in de hals of kussens met uitgesneden profiel zodat het beter aansluit.

Een heel ander type kussen is een hoofdkussen met losse vulling bestaande uit bijvoorbeeld kleine schuimpjes, polyestervezels, (dons)veertjes, paardenhaar, enz. De losse bestanddelen in het kussen passen zichzelf gedeeltelijk aan aan je hoofd, hals en schouder.

Het type van vulling bepaalt de mate waarin het kussen zich naar vorm en dikte aanpast. Je kan steeds handmatig het kussen wat verplaatsen en vervormen zodat je een comfortabele slaaphouding bekomt. Wanneer globaal het kussen te dik of te dun aanvoelt, kan je een hoeveelheid vullingsmateriaal wegnemen of toevoegen.

Moltonsloopje als kussenbeschermer

Het is steeds aan te raden om te kiezen voor een kussenbeschermer in molton. Dit beschermt het kussen en is te vergelijken met de functie die een matrasbeschermer vervult. Het moltonsloopje neemt transpiratievocht op en verhindert tegelijk dat dit vocht doordringt tot in het kussen zelf.

De kussenbeschermer in molton kan je zelf wassen zoals ook het geval is voor sommige andere soorten kussenbeschermers. Ook de meeste kussens met losse vulling kan je zelf wassen. Hier wel opletten dat je het gewassen kussen volledig laat drogen vooraleer je het opnieuw in gebruik neemt.

Natuurlijke of synthetische materialen?

Een passende kussensloop rondom je hoofdkussen zorgt ervoor dat het esthetisch deel uitmaakt van je beddengoed. Je hebt meestal op dat moment reeds gekozen voor het materiaal van je voorkeur: een natuurlijk materiaal zoals katoen, zijde, bamboe of tencel of eerder een synthetisch materiaal. Je kan ook kiezen voor een mengeling met zowel natuurlijke als synthetische materialen.

Naast een hoger slaapcomfort, ondersteunen natuurlijke materialen een meer spontane ventilatie- en warmteregulatie. Bepaalde allergieën dwingen je soms meer in de richting van synthetische materialen, die op hun beurt ook een aantal onderhoudsvoordelen bieden. Zo kan je synthetische materialen gewoon zelf wassen, terwijl sommige natuurlijke materialen gereinigd dienen te worden in de droogkuis.

Decoratieve kussens, kinderkussens, enz.

Wat denk je van slapen of ontwaken in een bed vol kussens? Extra kussens dienen als decoratie of als ondersteuning tijdens het lezen van een boek. Kussens zijn er in alle vormen, afmetingen en diktes, waaronder lange smalle kussens en rolkussens.

Hebben kinderen een hoofdkussen nodig? Heel kleine kinderen hebben dit niet nodig. Na verloop van tijd, vragen je kids zelf naar een hoofdkussen wanneer ze hiervoor de nood voelen. En dan kijk je samen met hen op gelijkaardige wijze uit naar het hoofdkussen dat bij hen past.

Beperkte levensduur van hoofdkussens

Het is waardevol om stil te staan bij de zoektocht naar je ideale hoofdkussen. Je hebt er veel bij te winnen. We spenderen allemaal ongeveer een derde van ons leven op ons hoofdkussen in bed. Wanneer je klachten hebt m.b.t. je hoofdkussen is het mogelijk dat het kussen versleten is. Het hoofdkussen heeft namelijk een beduidend kortere levensduur (3 à 4 jaar) dan een matras (10 à 12 jaar). Met een passend kussen onder je hoofd beleef je prachtige dromen en verschijn je uitgerust aan de ontbijttafel.