even geduld...

Bedtime Magazine

Een magazine van ons, voor jou. Met het Bedtime magazine proberen we jou tips te geven, truckjes te leren, en bovendien te inspireren om het allerbeste van jouw nachtrust te maken!

Alles over zachte stofjes

We krijgen geregeld de vraag naar een zachte kussensloop of dekbedovertrek. Sommige mensen vragen meteen naar een zijden exemplaar, anderen zoeken naar een satijnen. Maar wat is nu het verschil tussen satijn en zijde? En heb je al van percale (of perkal) gehoord? Voor de winter weten we allemaal dat flanel het warmste is, maar wat is dat nu juist? We leggen het hier allemaal uit! 

Zijde

Zijde is een product van natuurlijke oorsprong, gemaakt door zijderupsen. Deze rupsen spinnen een cocon waarin ze zich ontpoppen tot een vlinder. De cocon die ze maken is gemaakt van zijdedraad. Vooraleer de rups uit de cocon komt, wordt de cocon in een stoombad gezet. Daarna wordt handmatig het begin van het coconnetje gezocht en ontrafelt op een spoel tot een stevige zijdedraad. Om één kussensloop te maken zijn tot wel 500 cocons nodig. De cocon bestaat uit een draad tussen 900 meter en 1800 meter, afhankelijk van het geslacht van de rups. Mannetjes geven over het algemeen meer en ook een betere kwaliteit van zijde af dan vrouwtjes. 

Slapen onder een zijden dekbed heeft veel voordelen, wellicht de meest bekende is dat het een positief effect heeft op je huid. Zijde bevat aminozuren die het vochtgehalte in de huid op peil houden. Daarnaast bevat het ook een proteïne genaamd ‘sericine’, dermatologisch onderzoek (door G. Senti & L.S. Steinmann) heeft aangetoond dat zijde een bevorderend effect heeft voor de soepelheid en gladheid van de huid. Net omdat zijde zo glad is, ondervindt de huid minder weerstand met de lakens tijdens het slapen. Voor de dames: zijden hoofdkussens zorgen er ook voor dat het haar beter in model blijft. Al slapend mooier worden, dat klinkt goed! 

Zoek je zijden lakens of kussenslopen dan kan je zelf je dekbedovertrek samenstellen, wij werken samen met Emperior Silk. Zij zijn gespecialiseerd in zijde verwerking.

Satijn

Satijn is, in tegenstelling tot wat velen denken, geen soort stof maar wel een weeftechniek. Deze techniek zorgt ervoor dat de draden ongelofelijk dicht bij elkaar geweven kunnen worden waardoor de stof erg soepel wordt. Het toepassen van deze techniek wordt voor dekbedovertrekken vooral gebruikt door katoen te weven. Dan krijg je katoen satijn. Deze techniek maakt dat de katoen even zacht aanvoelt als zijde. 

Een stof mag ‘satijn’ genoemd worden wanneer er minimaal 220 thread counts zijn. Een thread count geeft aan hoeveel draadjes er zijn per vierkante inch. 

Voor andere toepassingen zoals kleding kan ook viscose gebruikt worden om satijn te maken.  

Het Brugse confectie-atelier Slabbinck verwerkt de fijnste Egyptische katoen op een hedendaagse wijze tot prachtige dekbedovertrekken. De lakens zijn volledig personaliseerbaar naar eigen smaak. Ze gebruiken zelfs de allerbeste kwaliteit van Egyptisch katoen dat geteeld wordt in Giza. Deze katoen wordt met de hand geoogst en gesorteerd. Een zeer gewild product! 

Ook Lysdrap, Sognoblu en Creation Ellen zijn gekende namen als je luxe bedtextiel zoekt. Ze zorgen voor zeer fijne wevingen met heerlijk zachte satijn tot gevolg. 

Percale / Perkal

Net als satijn is ook perkal een bepaalde weving. Hierbij moet de weving minimaal 200 thread counts bevatten, maar verloopt deze net iets anders dan bij satijn. Daardoor heeft perkal katoen niet dezelfde glans als satijn maar is het wel sterk en soepel. 

In onze eigen collectie van Sleep&Dream hebben we erg fijne kussenslopen in perkal katoen, in alle mogelijke kleuren! Bovendien bevat geen van onze collecties synthetische grondstoffen, alles wordt gemaakt van natuurlijke materialen. 

Flanel

Niets heerlijker op een koude winteravond dan in bed te duiken met flanellen lakens. Wat maakt flanel zo lekker zacht en aangenaam warm? Eigenlijk is flanel ook gewoon 100% katoen. Bij het weven wordt een andere techniek gebruikt dan normale katoenen stoffen. Het gewoven garen is licht geruwd, dit wil zeggen dat het ‘gekamd’ wordt, waardoor er een donslaagje op komt te staan. Dit geeft extra isolatie en je lichaamswarmte blijft dus goed onder je dekbedovertrek. Sommige flanellen lakens worden langs beide zijden geruwd, wat maakt dat het extra aangenaam aanvoelt en eens zo warm en zacht is. 

De winternachten in gaan met flanellen lakens kan met de hedendaagse collectie van Heckett & Lane. Super fijne printen van hertjes, vosjes, veren en andere winterse taferelen! Ook Sognoblu heeft leuke flanellen lakens. 

Jezelf een heerlijk dekbedovertrek cadeau doen? Of iemand anders? Elke zondag is onze winkel open