even geduld...

Bedtime Magazine

Een magazine van ons, voor jou. Met het Bedtime magazine proberen we jou tips te geven, truckjes te leren, en bovendien te inspireren om het allerbeste van jouw nachtrust te maken!

De juiste slaaptemperatuur voor een optimale nachtrust

Naast regelmatig verluchten beïnvloedt de temperatuur in je slaapkamer jouw slaapkwaliteit. Een te warme omgeving hindert de natuurlijke drang van je lichaam om 's nachts af te koelen en een diepe, gezonde en ononderbroken slaap te vatten. Te koud slapen maakt het moeilijker om in slaap te vallen. Aandacht voor de juiste slaaptemperatuur in combinatie met een geschikt dekbed maakt dat je 's morgens beter uitgerust en met minder stress aan de ontbijttafel verschijnt.

uitgerust uit bed met de juiste slaapkamertemperatuur

Wat is de ideale slaaptemperatuur?

Tijdens de dag voelen we ons goed bij een comfortabele temperatuur op kantoor of thuis. Een temperatuur rond 21 à 22 graden wordt door de meeste mensen als optimaal ervaren. In de slaapkamer voorzien we vaak dezelfde temperatuur omdat we soms onbewust oordelen dat we ook 's nachts recht hebben op hetzelfde comfortniveau. Maar heel wat studies tonen aan dat ons lichaam, om biologische redenen, verlangt naar een lagere slaaptemperatuur om diepgaand en ononderbroken uit te rusten.

's Nachts koelt bij ieder van ons het hoofd en het lichaam af en verlaagt het hartritme en het bloedsuikerniveau. Volgens studies kan dit natuurlijke proces verstoord worden door een te hoge temperatuur in de slaapkamer, wat kan leiden tot slapeloosheid. Onderzoekers raden aan om te slapen bij een temperatuur tussen 16 tot 20 graden.

De ideale slaaptemperatuur verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld wordt 18 graden opgegeven als de ideale slaaptemperatuur voor volwassenen. In deze temperatuur functioneert de warmteregulatiecyclus van je lichaam optimaal waardoor je sneller in slaap valt en 's nachts blijft doorslapen. Voor kinderen ligt de ideale slaaptemperatuur 1 à 2 graden hoger. De reden hiervoor is dat kinderen hun eigen lichaamsthermostaat minder goed kunnen regelen dan volwassenen.

De matras waarop we slapen heeft een duidelijk effect op onze warmte- en vochtregulatie. Op een te zachte matras komt een groter deel van ons lichaam in aanraking met de matras en is slechts een kleiner deel van de huid blootgesteld aan lucht. Zo wordt transpiratie minder vlot afgevoerd, waardoor het vochtiger en warmer wordt in bed met meer kans op een slechtere nachtrust. Logisch dat men in zuiderse landen eerder op hardere matrassen slaapt en in Scandinavische landen net op heel zachte.

Optimale temperatuur, ventilatie, matras en dekbed

De optimale slaaptemperatuur kan op verschillende manieren bereikt worden. Het verlagen van de verwarming in de slaapkamer en het regelmatig en grondig verluchten helpen alvast om de temperatuur te doen zakken. Een koelere ventilatie is noodzakelijk om je matras en beddengoed grondig te verluchten zodat de populatie bacteriën en huisstofmijten teruggedrongen wordt.

In warmere maanden kan airconditioning soelaas brengen om extreme temperaturen te temperen. De maatregelen die je neemt voor het creëren van een geschikte slaaptemperatuur stem je best af met je keuze van dekbed.?

Natuurlijke materialen, zoals dons, bieden heel wat voordelen. Naast een hoger slaapcomfort, ondersteunt dit een meer spontane ventilatie- en warmteregulatie. Ganzendons houdt je warmte beter vast dan eendendons. Je kan ook kiezen in welke mate veertjes werden toegevoegd aan de dons. Veertjes zijn minder verwarmend maar maken het geheel steviger, wat het eerder geschikt maakt voor in kussens.

Bepaalde allergieën dwingen je soms meer in de richting van synthetische materialen, die op hun beurt ook een aantal onderhoudsvoordelen bieden. Zo kan je een synthetisch matrashoes gewoon wassen, terwijl een hoes gevuld met natuurlijke materialen meestal gereinigd wordt in de droogkuis.

dekbed dons

Slapen als een roos doorheen de seizoenen

De dekbedden uit het Bedtime assortiment worden onderverdeeld in verschillende warmteklasses, gaande van klasse 1 (warm), 2 (gemiddeld warm), 3 (medium) tot klasse 4 (light). Een warmteklasse wordt toegekend op basis van de dikte van het dekbed en de mate waarin het materiaal warmte kan vasthouden. Je kan zelf kiezen welke warmteklasse het best bij jou en de temperatuursomstandigheden in je slaapkamer past.

Wanneer de kamertemperatuur fel varieert naargelang het seizoen, dan kan je opteren om je dekbed te verwisselen met eentje van een andere warmteklasse. Dikwijls wordt er afgewisseld tussen een light en medium dekbed zodat je het hele jaar door als een roos kan slapen.

Soms kiezen mensen voor een four seasons dekbedcombinatie dat bestaat uit twee delen met een verschillende warmteklasse. Tijdens warmere maanden verwijderen ze tijdelijk één van beide delen. Zo beschik je over maar liefst drie dekbedvarianten met een verschillende warmteklasse en kan je optimaal inspelen op de aanwezige omgevingstemperatuur.

prestige pocketvering matras

Mensen die het snel koud hebben of in een onverwarmde kamer slapen, hebben een slaapsysteem met een goede warmte-isolatie nodig, anders koelt hun lichaam af. Dekbedden en dekens spelen hier een belangrijke rol, maar we mogen ook zeker de matras niet vergeten. Koudschuim- en latexmatrassen hebben een hoge isolatiewaarde. Verenmatrassen scoren minder op isolatievlak, wat betekent dat ze een goede keuze zijn voor mensen die het snel te warm hebben ’s nachts.

Tijdens een hittegolf kan het gebeuren dat de temperatuur toch te hoog blijft in je slaapkamer. Dan kan je je dekbed inruilen voor een laken.

Wat als de omstandigheden tegenzitten?

Allerhande studies verduidelijken dat een te hoge of te lage omgevingstemperatuur de slaap ernstig kan verstoren. Te warm slapen heeft als effect dat je feller transpireert en je rusteloos voelt waardoor je minder vlot de slaap kan vatten. En tijdens je slaap beleef je minder intens de slow wave sleep en rapid eye movement (REM) slaapfases.

Het effect van de verstoorde slaapcyclus is dat je cortisol stresshormoon 's morgens op een verhoogd niveau staat, wat prikkelbaarheid in de hand werkt. Je hebt ook het gevoel dat je onvoldoende uitgerust bent.

Een te frisse slaapkamer is ook niet aan te bevelen, maar heeft minder uitgesproken nadelen. Een te lage temperatuur in de slaapkamer kan het moeilijker maken om in slaap te vallen maar heeft geen noemenswaardige invloed op je slaapcyclus zelf. De koude kan er wel voor zorgen dat je hart haar cardiac automatic response aanpast om gepast met de koelte om te gaan.

Het is waardevol om aandacht te besteden aan je slaapkamertemperatuur en je dekbedtype. Dit kan ertoe bijdragen dat je sneller in slaap valt en dieper doorslaapt tot de ochtend. Het is de sleutel om volledig uitgerust in een goede mood een nieuwe dag aan te vatten. Een verkwikkende nachtrust draagt echt bij tot een gelukkiger leven!