even geduld...

Bedtime Magazine

Een magazine van ons, voor jou. Met het Bedtime magazine proberen we jou tips te geven, truckjes te leren, en bovendien te inspireren om het allerbeste van jouw nachtrust te maken!

Wanneer is je lattenbodem aan vervanging toe?

Wanneer is je lattenbodem aan vervanging toe?

Een goede lattenbodem en een goede slaaprust gaan hand in hand. Een lattenbodem zorgt voor een goede ondersteuning van je lichaam en vangt schokken op. Bovendien zorgt het voor een goede luchtcirculatie. Wat weer positief is voor de matras en de hygiëne.

Slapen op een versleten lattenbodem heeft gevolgen voor je lichaam en de kwaliteit van je nachtrust. Het begint bij rugklachten. Je rug wordt niet meer optimaal ondersteund waardoor je onderrug het hard te verduren krijgt. Een slechte slaaphouding is nefast voor je slaaprust. Je slaapt minder vast en maakt bijgevolg minder witte bloedlichaampjes aan waardoor je immuunsysteem verzwakt. Bovendien lijdt je gewicht ook onder een slechte lattenbodem. Een verstoorde nachtrust heeft namelijk een negatief effect op je glucosehuishouding. Op lange termijn zorgt dit voor hogere cijfers op je weegschaal, daar zijn we niet allemaal even blij mee.

Wacht dus niet tot je slechter slaapt of lichamelijke klachten krijgt om je lattenbodem te vervangen. Maar wanneer vervang je dan best je lattenbodem? Geen nood om hierover je slaap te laten. Met de volgende 3 vragen ontdek je het antwoord.

  1. Hoe oud is je bed?

De levensduur van je bed speelt een grote rol. Gemiddeld is je lattenbodem na 10 à 15 jaar aan vervanging toe. Toch verschilt de snelheid waarmee je lattenbodem verslijt van persoon tot persoon. Afhankelijk van het aantal slaapuren, je lichaamsbouw of transpiratie moet je sneller of later op zoek naar een nieuw exemplaar.

  1. Welke vorm hebben de latten?

De latten van een lattenbodem moeten bol staan, maar na jarenlange slijtage kunnen ze draag- en veerkracht verliezen. Je test dit door je matras op te tillen. Staan de latten recht of zijn ze vervormd, dan is het tijd om na te denken over een nieuwe lattenbodem. Een hoge vochtigheidsgraad in de slaapkamer kan ervoor zorgen dat de latten sneller doorhangen.

  1. Zijn de draagrubbers versleten?

De latten van een lattenbodem zijn bevestigd in draagrubbers, ook wel rotulen genoemd. Deze zorgen ervoor dat de latten mooi bol blijven staan en goede ondersteuning bieden. Op lange termijn kunnen deze draagrubbers verslijten en uitdrogen of in het ergste geval verpulveren. Dit heeft tot gevolg dat de planken minder goed op hun plaats blijven liggen en minder de schokken dempen.

Vertoont je lattenbodem of matras tekenen van slijtage maar ben je niet zeker of ze wel aan vervanging toe zijn? Kom langs bij Bedtime en vraag raad aan een van onze slaapadviseurs.