even geduld...

Bedtime Magazine

Een magazine van ons, voor jou. Met het Bedtime magazine proberen we jou tips te geven, truckjes te leren, en bovendien te inspireren om het allerbeste van jouw nachtrust te maken!

Hoe onderhoud je je matras?

onderhoud matras

Ons beddengoed wassen we regelmatig, maar hoe is het gesteld met het onderhoud van je matras? Hier alvast enkele tips voor een optimaal onderhoud van je matras. Zo zorgt je matras voor duurzaam comfort zodat je er jaren intens van kan genieten.


Tip 1: Zorg voor een goede ventilatie

We brengen ongeveer één derde van ons leven liggend door in ons bed. Terwijl je geniet van een comfortabele nachtrust, ondersteunt de matras permanent je gehele lichaam. Omdat vocht en temperatuur een ideale voedingsbodem vormen voor bacteriën en huisstofmijt, raden we aan om je bed te verluchten en de kamer te ventileren. Een goede gewoonte bij het opstaan is het dubbel leggen van je donsdeken of beddengoed aan het voeteinde van het bed. Enkele uren in een goed geventileerde ruimte volstaan om transpiratie tot in de matras toe te laten wegtrekken. De ideale slaapkamertemperatuur schommelt tussen 15 en 20 graden Celsius.

open window

Tip 2: Kies voor natuurlijke materialen

De keuze voor natuurlijke materialen in je matras, hoeslaken, overtrek en beddengoed biedt voordelen. Naast een hoger slaapcomfort, ondersteunt dit een meer spontane ventilatie- en warmteregulatie. Bepaalde allergieën dwingen je soms meer in de richting van synthetische materialen, die op hun beurt ook een aantal onderhoudsvoordelen bieden. Zo kan je een synthetisch matrashoes gewoon wassen, terwijl een hoes gevuld met natuurlijke materialen gereinigd wordt in de droogkuis.


Tip 3: Keer je matras op tijd en stond

Het afdoende ventileren van transpiratie is essentieel voor de levensduur van je matras. Vocht dat cumulatief achterblijft in de matras kan zorgen voor het voortijdig inzakken van de matras. Op termijn kan hierdoor een kuil ontstaan in je matras, wat esthetisch onaantrekkelijk is en je slaapcomfort in het gedrang brengt.

Naast een betere verluchting biedt het keren en draaien van de matras een oplossing. Dit biedt de kans voor de matras om de ondersteuningsfunctie te spreiden over de gehele matrasstructuur. Afhankelijk van het merk en het type van de matras kan je de matras elke drie tot zes maanden omkeren (onderzijde wordt bovenzijde) en jaarlijks draaien (voeteinde wordt hoofdeinde). Dit laatste is soms niet mogelijk omdat sommige matrassen een specifieke ondersteuningszone voor de schouders bevatten.


Tip 4: Reinig je matras op gepaste wijze

Na verloop van jaren kunnen stofdeeltjes doordringen tot tegen de matras zelf. Na het voorzichtig verwijderen van de matrashoes (meestal met rits) kan je met een zachte borstel dit stof wegnemen van het hoeslaken en de matras.

Doorgaans wordt het gebruik van een stofzuiger afgeraden omdat dit deeltjes uit de matrastijk kan wegzuigen. Dit is onder andere het geval wanneer hierin wol of paardenhaar verwerkt is. Bij vlekken en morsplekken raden matrasfabrikanten aan om deze in eerste instantie te proberen verwijderen met behulp van een droge absorberende doek.

thee in bed

Tip 5: Behandel morsplekken volgens de instructies

Een ontbijt op bed of een luie avond met een spannend boek en een goed glas wijn? Dit klinkt aanlokkelijk maar is niet geheel vrij van risico's. Hier vind je enkele algemene remedies die je best vooraf verifieert met de specifieke instructies van je fabrikant van hoeslaken en matras.

Vlekken van chocolade, koffie of thee kan je verwijderen met een doekje dat je vooraf dept in een mengeling van handwarm water, fijnwasmiddel en azijn. Idem voor rode wijn nadat je eerst wat zout strooit en laat inwerken. Ei en melk verwijder je door langdurig te deppen met koud water. Anders is het met fruit, limonade en vruchtensap. Hier dep je met warm water waartussen je zout strooit en laat inwerken. Het spaarzaam gebruik van een sopje van biologisch wasmiddel is nuttig bij het verwijderen van honing, confituur en siroop evenals urine en bloed.


Jarenlang fris en energiek wakker worden

Regelmatig onderhoud van je matras, hoeslaken, overtrek en beddengoed maakt een wezenlijk verschil. Ventilatie en reiniging spelen hierin een centrale rol. Geregeld frisse lucht binnenlaten en zorg dragen voor je matras verhogen de levensduur van je matras en tegelijkertijd het comfort en de kwaliteit van je slaap. Een goed onderhouden matras gaat ongeveer 10 jaar mee.