even geduld...

Bedtime Magazine

Een magazine van ons, voor jou. Met het Bedtime magazine proberen we jou tips te geven, truckjes te leren, en bovendien te inspireren om het allerbeste van jouw nachtrust te maken!

Wat met je oude matras?

Heb je jouw oog laten vallen op een nieuwe matras, maar heb je moeite om afscheid te nemen van de oude? Geen nood. Je oude matras krijgt een nieuw leven! We geven je graag enkele DIY-tips mee zodat je je oude matras kan hergebruiken. 


  • Geef je trouwe viervoeter het slaapstekje dat hij verdient! Tover de matras om in een nestje voor je hond of kat. 
  • Vorm je matras om tot een comfortabele zithoek voor jezelf of voor de kinderen. Kies een leuk hoeslaken, enkele sierkussens en wek die budgetvriendelijke loungeruimte tot leven. 
  • Ook voor een loungebank in de tuin kan je je oude matras hergebruiken. Neem enkele paletten als ondersteuning en bekleed jouw matras met een waterdichte stof. Echte diehards kunnen de paletten nog voorzien van een beschermlaag en een antislipmat bevestigen aan de onderkant van de matras. Laat die zomeravonden maar komen!
  • Op zoek naar een grotere uitdaging? Transformeer je loungebed dan om in een schommel. Zorg voor stevige balken, een touw van polyester of metaal en haken die het gewicht van het bed kunnen dragen.

Geen handige Harry?

Toch geen handige Harry en geen last van verzamelwoede? Dan nemen wij je matras (of ook slaapkamermeubels) gewoon mee. Oude spullen worden hergebruikt of gerecycleerd. Meubels en matrassen die nog in goede staat zijn, schenken we aan Wereld-Delen, een vrijwilligersvereniging die zich inzet tegen kansarmoede. Ze worden aan een lage prijs verkocht of weggegeven. De opbrengst hiervan gaat naar de werking van de vzw.

Bedtime werkt samen met een unieke partner die versleten matrassen verwerkt tot 100% herbruikbare grondstoffen. Eens de oude matrassen verzameld zijn, gaan ze door een metaaldetector die elke matras scant. Matrassen met en zonder metalen binnenvering volgen elk een eigen recyclinglijn. Vervolgens wordt de matras ingezaagd, waarna het textiel apart wordt gehouden, in balen geperst en wordt hergebruikt in de textielindustrie. Het metaal wordt als aparte afvalstroom afgezet in de metaalindustrie. 

Wat er dan nog overblijft, is het schuim van de matras. Dit kan latex of polyether zijn. Nadat de matras in stukken is gesneden, wordt het schuim geperst in balen van rond de 300 kilo. Het latex wordt als eindproduct gebruikt in bijvoorbeeld de meubelindustrie als opvulmateriaal en in sportmatten. Polyether (een soort PU-schuim) wordt onder andere verwerkt in ondertapijt en isolatieplaten.

Zo, nu kan je met een gerust hart een nieuwe matras aanschaffen bij Bedtime. Je oude verdwijnt gratis en ecologisch!