even geduld...

Het ABC van Bedtime

Boxspring

De term boxspring is afkomstig uit het Engels en betekent letterlijk "doos met veren". Vroeger noemde men een boxspring ook wel "resortbak". Tegenwoordig wordt de term "hotelbed" vaak gebruikt aangezien de eerste kennismaking met een boxspring vaak plaats heeft tijdens een verblijf op hotel. Vroeger was een boxspring een echt luxe-bed en enkel bereikbaar voor mensen met voldoende financiële middelen. Tegenwoordig is een boxspring voor iedereen toegankelijk, ook met een beperkt budget. Een boxspring is dus in principe het onderbed/bedbodem. Meestal wordt met de term boxspring de complete combinatie bedoeld (onderbed, matras en hoofdbord), dit wordt in Nederland ook wel omschreven als "boxspringcombinatie".

Een boxspring bestaat uit een frame waar bovenop de veren worden geplaatst, de verenkern wordt meestal afgedekt met een drukverdeler en comfortlaag en daarna bekleed met een meubelstof. Soms zit er ook geen vering in de box, dit kom je meer tegen in Frankrijk en wordt daar "sommier tapissier" genoemd, maar ook in onze contreien durft men een boxspring zonder veren een boxspring te noemen. De veerkracht, ondersteuning en elasticiteit van een boxspring (en dus het comfort waar het voor bekendstaat) komt dus voort uit de vering. In deze vering zitten grote verschillen tussen de boxsprings en dat zie je vaak terug in de prijs.

Broekmatras / Splitmatras

Deze optie vind je terug bij verstelbare bedden. De broekmatras geeft de mogelijkheid om bij een tweepersoonsmatras de hoofdeinden individueel te verstellen. De matras ziet er uit als een omgekeerde broek: de voeteinden hangen samen (één matras), maar de hoofdeinden staan los van elkaar.