De Bedtime geschiedenis

Meubelmagazijn statiestraat Esschen - Bedtime

Thuisnijverheid

In de beginperiode werd er veel thuisnijverheid verricht, veel gezinnen maakten hun eigen matrassen met het stro dat overbleef na de oogst. Daarnaast werden ook matrassen van wol gefabriceerd door schrijnwerkers/meubelmakers. Wollen matrassen werden dus ook gefabriceerd door onze overgrootvader, een overblijfsel hiervan is een kaarmachine om de wol terug veerkrachtig te maken na het wassen.

De slaapkamers en matrassen werden thuis bij een borrel verkocht. Veel is er nog niet veranderd... De mensen goed ontvangen en luisteren naar de noden en wensen zat er toen al in.

De afgewerkte meubelen werden met een duwkar tot bij de klant gebracht, soms wel tot in Antwerpen.

Kaarmachine

Elk jaar werd de wol uit de matras gehaald, de tijk (matrashoes) werd gewassen en de wol werd gekaard en terug opgewold. Zo had men elk jaar een 'nieuwe' comfortabele matras. De foto hierboven is de kaardmachine die hiervoor werd gebruikt.

Grootvader Louis Van Gool werd ook schrijnwerker, zo was de opvolging verzekerd.

Technische tekening kast

Samen met echtgenote Maria Van Echelpoel maakten zij vele meubelen voor klanten in en rond Essen. Plannen hiervoor werden gekocht op de beurs en op ambachtelijke wijze in het atelier vervaardigd.

Industriële revolutie

Door de industrialisering van het productieproces verdween de thuisnijverheid en ambachtelijke productie naar de achtergrond. Er werden geen plannen meer gekocht en thuis werden geen meubelen meer vervaardigd. 

Louis Van Gool richtte Meubelen Van Gool op met toonzaal in de Stationstraat, vanaf dan werden de meubelen rechtstreeks bij de fabrikant gekocht. Guido, de oudste zoon van Louis en Maria heeft nog mee matrassen opgewold en met de duwkar rondgebracht. 

Hij heeft de zaak van zijn ouders overgenomen en in de tijd van Guido is alles in sneltreinvaart veranderd.

Verhuis van het centrum naar de rand

Door de bevolkingsgroei en hogere mobiliteitsgraad werd besloten om de winkel te verplaatsen buiten de dorpskern. Aan het Spijker waar de huidige winkel zich nog steeds bevindt werd een stuk grond gekocht en een pand gebouwd. 

Meubelen Van Gool verhuisde en kon zo een groter aantal meubelen in de toonzaal plaatsen.

de slaapkamer van je dromen

Specialisatie 

Door de opkomst van de "meubelgiganten" besloot Guido het roer bij  'Meubelen Van Gool' volledig om te gooien. Tegen de wensen van de verkopers en tegen de tijdsgeest in. Bedtime was geboren. Vanaf dan was de slogan "De slaapkamer van je dromen" en "Meer dan 100 slaapkamers". Bedtime spitste zich vanaf dan (als eerste) speciaalzaak in België toe op slaapcomfort.

Antiek meubelmakersgereedschap Moderne schrijnwerkersmachine Oude werkbank Schrijnwerkerij - Meubelmakerij

Maatwerk meubelen

Waar Bedtime na opzoeking van de schrijnwerkerij jarenlang maatwerk aanbood via fabrikanten bleek toch steeds dat we niet altijd aan alle wensen van onze klanten konden voldoen. 

Met de scholing tot schrijnwerker/meubelmaker van de jongste zoon van Guido (Flip) werd er terug een toekomst zichtbaar die deed terugdenken aan de begindagen. Na enkele jaren van ervaring opdoen en doorgroeien in bouw- en interieurbedrijven werd beslist om een eigen atelier op te richten.

Nieuwe gebouwen

Met een leverings- en servicedienst, een schrijnwerkerij en een grote voorraad werd de nood aan een nieuwe locatie voor het magazijn en de bureau's wel erg groot. Al onze diensten werden vorig jaar dan ook gecentraliseerd en ondergebracht in een nieuw pand op industrieterrein Rijkmaker te Essen.

Het huidige Bedtime

Met het verlies van onze roerganger, Guido overleed in januari 2014, is er niet veel veranderd. Guido was namelijk al enige tijd bezig met de laatste nieuwe evoluties binnen de markt van het 'slapen' en had zijn zoon Jan goed voorbereid. Bij het schrijven van dit stukje is onze nieuwe website online, waarvoor het startsein werd gegeven door Guido. 

Bedtime is een unieke "beddenwinkel" waar u de ruimste keuze hoogkwalitatieve slaapcomfort-systemen vindt. De klantvriendelijkheid, de keuze (en maatwerk) en kwaliteit primeert nog steeds in onze dagdagelijkse bezigheden. 

Bezoek Bedtime te Essen of Edegem en ontdek de slaapkamer van je dromen.

Bedrijfsvideo

De Bedrijfsvideo geeft u een kijkje in onze winkels. Ontdek Bedtime te Essen en Edegem.

Posted by Bedtime on zaterdag 2 mei 2015