Wat is een boxspring?

Eén benaming, vele soorten boxsprings

Waar komt de term "boxspring" vandaan?

De term boxspring is afkomstig uit het Engels en betekent letterlijk "doos met veren". Vroeger noemde men een boxspring ook wel "resortbak". Tegenwoordig wordt de term "hotelbed" vaak gebruikt aangezien de eerste kennismaking met een boxspring vaak plaats heeft tijdens een verblijf op hotel. 

Vroeger was een boxspring een echt luxe-bed en enkel bereikbaar voor mensen met voldoende financiële middelen. Tegenwoordig is een boxspring voor iedereen toegankelijk, ook met een beperkt budget.  

Een boxspring is dus in principe het onderbed/bedbodem. Meestal wordt met de term boxspring de complete combinatie bedoeld (onderbed, matras en hoofd- en/of voeteneinde), dit wordt in Nederland ook wel omschreven als "boxspringcombinatie".

Doorsnede boxspring

Opbouw van een boxspring

De boxspring bestaat uit een frame waar bovenop de veren worden geplaatst, de verenkern wordt meestal afgedekt met een drukverdeler en comfortlaag en daarna bekleed met een meubelstof. 


Soms zit er ook géén vering in de box, dit kom je meer tegen in Frankrijk en wordt daar "sommier tapissier" genoemd, maar ook in onze contreien durft men een boxspring zonder veren in het onderbed boxspring te noemen.


De veerkracht, ondersteuning en elasticiteit van een boxspring (en dus het comfort waar het voor bekendstaat) komt dus voort uit de vering. In deze vering zitten grote verschillen tussen de boxsprings en dat zie je vaak terug in de prijs.

Boxspringframes

Het frame waarop een boxspring wordt gebouwd kan uit staal of hout worden gemaakt. Aupingboxsprings bijvoorbeeld maken gebruik van hun spiraalbodems in al hun boxsprings. 

De meest voorkomende manier om een boxspringframe op te bouwen is door gebruik te maken van hout. 

Boxspringveren

De verenkern van de boxspring kan uit volgende type veren bestaan

  • Zonder vering
  • Bonnelveren
  • Pocketveren

Voor een onderbed is een bonnelvering een vaak gebruikte oplossing in de goedkopere boxsprings. Voordeel is, zoals vermeld, de prijs. Daarnaast biedt een bonnelvering in een onderbed een stabiele maar minder veerkrachtige en minder puntelastische ondersteuning dan een pocketvering. Een pocketvering wordt vaak uitgevoerd in een meerzone-profiel. 

Bevestiging van de vering op het frame

Vaak over het hoofd gezien, maar misschien wel belangrijker dan de verenkern is de bevestiging van de veren op het frame. Indien de veren volledig in het frame zitten kan er van vering (vooral dan aan de kant) weinig plaats zijn en krijg je na verloop van tijd een 'put' op elk ligvlak. Een goede boxspring moet dus de veren hoger plaatsen dan het frame. Met een veerkrachtige en soepele zijkant vermijd je de harde rand die in het midden van een tweepersoonsboxspring kan voorkomen.
Een vering die boven het frame uit komt is vanzelfsprekend minder makkelijk te produceren en heeft kwalitatievere afdekmaterialen nodig om de grote druk die op het onderbed worden uitgeoefend te weerstaan. Dit is één van de redenen waarom een duurdere boxspring meer comfort kan bieden dan een goedkopere boxspring.

Drukverdeler

De verenkern wordt normaal gezien afgedekt met een drukverdeler, dit is eigenlijk een extra zekerheid om alles netjes op zijn plaats te houden. Een drukverdeler kan uit verschillende materialen bestaan, belangrijkste voorwaarden zijn enerzijds het ademend vermogen en anderzijds moet een drukverdeler de veerkracht van de boxspring respecteren.

Comfortlaag

Boven de drukverdeler komt een comfortlaag. Deze is tegenwoordig vaak van koudschuim of latex, vroeger was deze van haren of andere natuurlijke vezels zoals wol en vlas (dit gebeurt nog steeds zo bij VI-Spring). 

Ook een onderbed heeft meestal een comfortlaag, ook al slaapt u niet rechtstreeks op het onderbed. in Scandinavië slaapt men vaak wel op het onderbed met enkel een topmatras. Een comfortlaag in de box zorgt voor extra bescherming tegen de stalen veren die anders gemakkelijk de stoffering kunnen beschadigen.

Bekleding

De stoffering van uw box kan op verschillende manieren gebeuren. De meeste boxsprings hebben een vaste stoffering. Auping boxsprings maken gebruik van stofferingsstrips en zo kan uw bekleding (in nood) afgenomen of veranderd worden. Soms kom je ook wel eens boxsprings tegen die bekleed zijn in tijkstof, deze box wordt meestal bekleed met een bedrok.


Meubelstoffen om uw boxspring te bekleden komen er in alle prijzen en stijlen. Kies een stof die past bij uw stijl en wensen. Zo kan u opteren voor een lederlook (skai) om makkelijk af te wassen, maar weet dat veel kwalitatieve meubelstoffen perfect afwasbaar zijn dankzij beschermende coatings of natuurlijke elementen. Ook de juiste manier van een stof kuisen of onderhouden doet veel aan uitstraling op langere termijn.


Leder kan ook gebruikt worden om uw boxspring te bekleden. Bedtime biedt een grote waaier van bekledingsstoffen, maar u kan ook uw eigen stoffen aanbrengen (vraag naar de kwaliteitseisen).

Aankleding/Styling

Kiest u voor een klassieke uitstraling of heeft u eerder zin in een moderne boxspring? Door de combinaties die mogelijk zijn is elke boxspring weer een compleet ander bed ook al zijn de ingrediënten vaak dezelfde. Wij adviseren u graag bij het kiezen van de mogelijke onderdelen:

  • hoofdeinde
  • pootjes
  • bedrok
  • nachttafels
  • bedtextiel


Bezoek één van onze toonzalen, u vindt er de ruimste keuze kwalitatieve boxsprings en slaapcomfort van de Benelux. Wij nemen graag de tijd om u van het juiste advies te voorzien. Zo garanderen wij u de boxspring van je dromen!

Lees ook: