Hoe kiest u het juiste bed?

Laat u door Bedtime adviseren, want alles begint met een goed advies. U koopt een bed niet voor eventjes maar voor het leven en daarbovenop bepaalt uw nachtrust uw levenskwaliteit.

In het bed rust uw lichaam uit van de fysieke inspanning van de dag en verwerkt uw geest de tijdens de dag opgenomen prikkels tijdens uw dromen.

Een goed bed betekent voor veel mensen ook het verdwijnen van vage klachten tijdens of na het slapen: slapende armen, pijnlijke schouders, nek of onderrug,...

Is uw bed ouder dan 6 jaar? Besef dan dat uw matras al bijna aan vervanging toe is.

Een bed of een slaapsysteem kopen?

In de volksmond zegt men "een bed kopen", maar eigenlijk bedoelt men een nieuw "slaapsysteem" aanschaffen. Een bed is ofwel het frame of het complete plaatje (ledikant + bedbodem + matras).

Deze pagina belicht de wetenswaardigheden die komen kijken bij de aanschaf van een nieuw bedkader.

Aankoopadvies

Een goed advies voor het kopen van een goed bed begint bij het kennen van de wensen van de slaper, daarom nodigen wij u graag uit in onze toonzaal voor een persoonlijk gesprek. In de toonzaal kan u ook enkele slaapkameropstellingen ervaren welke de realiteit benaderen.

De ruimte opmeten

Voor je weet hoe groot je bed mag zijn is het aangeraden om je totale ruimte te bekijken. Zet de maten op een plan met de bestaande structuren (ramen, deuren) en eventuele meubelen die behouden blijven. (Tip: knip de meubeltjes uit zo kan je makkelijk spelen met de mogelijke opstellingen.) Als je wenst kan je ook de meubelen afplakken op de vloer met papiertape of nabouwen met karton. Alleszins is het belangrijk om goed te weten wat wel en niet kan binnen de beschikbare ruimte.

Een oud meubelmakersgezegde luidt:

Met passen en meten wordt veel tijd versleten

Hoe groot is je huidige bed?

Als je je huidige bed vervangt door een nieuwer exemplaar is het altijd handig om te weten welke afmetingen je huidige bed heeft. Ook indien u verhuist of een andere afmeting wenst, is het handig om het bed op te meten om zo zeker te weten welke afmetingen uw huidige bed heeft.

Neem de afmeting van breedte en lengte, zowel de binnen als buitenzijde van het bedkader - dit om misverstanden te voorkomen. U zal merken dat er altijd een marge is om de bodems mooi in het bed te laten passen. Zo zal een lattenbodem nooit exact 200 cm lang zijn en de binnenkant van het bed is iets groter dan de lengte opgegeven door de fabrikant. 

Indien u een bepaalde (exacte) maat wenst (maatwerk), gelieve dit duidelijk te vermelden voor u een nieuw bed aanschaft.

Breedte en lengte van het bed nameten

Hoeveel ruimte heeft u nodig rond het bed?

U heeft netjes uitgemeten of uw bed wel in de ruimte past, maar pas op, u moet ook nog soepel kunnen bewegen rond het bed. De kamer oogt ook veel rustiger als er voldoende ruimte is rondom het bed. Controleer of deuren van kasten makkelijk openen etc.

Soms moet u een keuze maken tussen bewegingsvrijheid en slaapcomfort, wees daar bewust van.

Uitgaan van de ruimte of het bed

Bij het kiezen van een bed moet u uitgaan van de beschikbare ruimte of van de gewenste afmeting van uw bed. Een bed moet voldoende ruimte bieden aan de slaper. Indien uw bed te klein is bestaat de kans dat u vaak wakker wordt. Maar zoals eerder vermeld: u moet nog ruimte overhouden om te bewegen in de kamer.

Heeft uw bed een dwarse of langse ligger?

Dit klinkt als één of andere gekke slaper, maar een 'brug' of 'ligger' betekent een steun die de beide bodems in het tweepersoonsbed ondersteunt. Een goede bedbodem bestaat altijd uit 2 delen aangezien een overspanning van meer dan 120 cm niet voldoende steun geeft en snel zal doorzakken. 

Indien u dus uw huidige bedbodem behoudt en een nieuw bed aankoopt is het goed om even te kijken of u een koppelpoot heeft, een dwarse of langse brug.

dwarsligger bed controleren langse ligger bed controleren

Wat is de ideale instaphoogte van je bed?

Wanneer u een bed koopt, moet je weten wat de totale hoogte is van je matras wanneer je op de rand van je bed zit. De matras is elastisch en de bedbodem veerkrachtig wat wil zeggen dat wanneer je plaatsneemt de totale hoogte verschilt. 

Wanneer je op de rand zit, moet je knie een hoek van 90° vormen. Dit zorgt er voor dat je je onderrug ontlast aangezien je vooral je benen gebruikt bij het in- en uitstappen.

Het is vaak ook interessant om de hoogte van de bedkader te kennen bij het kopen van een nieuw slaapsysteem. 

bed kopen - instaphoogte bepalen

Bed design kiezen

Welke stijl u ook kiest, er zijn altijd meerdere opties mogelijk qua afwerking. Zo kan een modern bed in stof of hout worden uitgevoerd. Heeft uw slaapkamer een landelijke stijl? Durf een genopt hoofdbord te combineren met lederlook in een warme kleur zoals taupe.

Gestoffeerde bedden

Gestoffeerde bedkaders komen in alle maten en stijlen. Een bekleed bed valt vlot te combineren met houten vloeren, ramen of bestaande slaapkamerkasten. Wanneer u kiest voor een gestoffeerd bed, kan u extra stof bestellen om een antieke stoel in dezelfde stof te bekleden als het bed. 

Er zijn verschillende bekledingsstoffen waarmee u uw bed kan bekleden.

Meubelstof

Meubelstoffen bestaan er in vele varianten, van synthetisch tot natuurlijk of een mengeling. Of u nu kiest voor wol, katoen, linnen, of polyester let er steeds op dat uw bekleding voldoende weerstand kent (de Martindale factor) en eventueel is behandeld tegen vlekken.  

Bij Bedtime vindt u enkel meubelstoffen van de beste kwaliteit. 

Lederlook of Skai

Makkelijk in onderhoud is de 'lederlook' of 'skai', een kunststof met het uitzicht van leder. Indien u een goede kwaliteit koopt ziet u nauwelijks het verschil. Mijdt de goedkope varianten, deze gaan snel scheuren vertonen of er treedt kleurverlies op door rechtstreekse straling van de zon (UV-stralen).

Leder

Lederen bedden hebben een aparte look en kennen net zoals bij een lederen zetel een langere levensduur. Het extra cachet dat u aan uw bed geeft maakt van uw slaapkamer echt een kamer met gevoel. Leder kan een aantal visuele tekenen vertonen die van nature in het leder aanwezig zijn of door de bewerking het product zijn persoonlijkheid geven  (olie, vlekken, lijnen, scheuren, stikkingen). 

Houten bedden

Elk houten bed is anders door de natuurlijke tekening in het hout. Bent u een fan van hout, bezoek dan zeker de Bedtime showroom. Wij bieden een groot aantal houten bedden en zijn in de mogelijkheid om uw houten bed op maat te maken in eigen schrijnwerkerij.