Hoe kies ik een matras?

U kiest nooit zomaar een matras. De matras die u kiest, ligt op een bedbodem, heeft verschillende eigenschappen zoals ventilatie, hardheid, hoogte… Dat zijn factoren die mee bepalen welke matras u kiest.

Heeft u enkel een matras nodig? Dan bekijken de adviseurs van Bedtime eerst welke bedbodem u heeft. Op basis daarvan gaan we op zoek naar de juiste matras voor uw noden.

Een matras bestaat in verschillende types. Ieder type is opgebouwd uit een kern met daarrond een afdeklaag. De combinatie van die twee delen bepaalt heel wat van de eigenschappen van uw matras.


Een overzicht:

Types matrassen

  • Schuimmatrassen

De kern van een schuimmatras bestaat uit een blok schuim. De dichtheid, de hardheid en de elasticiteit van dat schuim bepalen de kwaliteit van de matras. Het grootste voordeel van een schuimmatras is de een zeer goede warmte-isolatie.

  • Veringmatras

De kern van een veringmatras bestaat uit een groot aantal stalen veren. De grootte en hoogte van die veren bepaalt voor een groot deel de eigenschappen van een verenmatras. Ze verdelen uw gewicht mooi en regelen het vocht ook goed, als uw hoes dat toelaat.

  • Pocketvering

De kern van een pocketveringmatras bestaat uit een groot aantal stalen veren die apart verpakt zijn in zakjes. De grootte en hoogte van die veren bepaalt voor een groot deel de eigenschappen van een verenmatras. Pocketveren verdelen uw gewicht nog beter en regelen het vocht ook goed, als uw hoes dat toelaat.


De afdeklaag

Elke matras bestaat uit een kern en een laag daarrond. Die bescherm- of afdeklaag noemen we ook wel eens de tijk. De tijk bepaalt mee hoe goed u slaapt: niet te koud en niet te warm. Dat regelt de tijk door op een juiste manier te isoleren en het vocht in balans te houden.

U kan kiezen uit verschillende materialen. Bij de natuurlijke materialen rekenen we wol, zijde en katoen. Daarnaast bestaan er ook synthetische materialen. Elk materiaal heeft bepaalde eigenschappen op vlak van isolatie, vochthuishouding en allergieën. Een goed advies daarin is belangrijk. Het is namelijk niet zo dat alle natuurlijke materialen warmer zijn, maar slecht voor allergische personen.

Bent u allergisch? Dan kiest u best voor een afritsbare en wasbare matrasbescherming. Dat kan zowel een natuurlijke als een synthetische versie zijn. En net als bij alle andere keuzes die u maakt: laat u door de Bedtime-adviseurs begeleiden bij uw keuze. Zo koopt u net dat materiaal dat het beste bij uw slaapwensen past.


Lees ook: